Refraktometer pre ovocné šťavy a slané nálevy

1. Nákup
3. Kontrola
4. Dokončenie
Foto: RBS2-ATC: Refraktometer pre ovocné šťavy a slané nálevy
Ovocné šťavy Soľanky, slané nálevy
platbadoprava
Na dobierku11.00 EUR s DPH
Prevodom na účet5.00 EUR s DPH
Platba kartou on-line5.00 EUR s DPH

Obj. číslo: RBS2-ATC

Cena s DPH: 54,00 EUR

Cena bez DPH: 44,63 EUR

DPH: 21 %

Dostupnosť: skladom

Záruka: 24 mesiacov ?

Počet:

Popis

Jedná sa o optický refraktometer (brixmeter + lákomer) vybavený dvoma stupnicami:

  • stupnica na meranie cukorných roztokov, cukornatosti ovocných a zeleninových štiav, olejových emulzií (obsah oleja vo vode) v rozsahu 0 až 32 °Bx s presnosťou odpočtu 0.2 °Bx
  • stupnica na meranie slanosti vody v rozsahu 0 až 25 %, s presnosťou odpočtu 0.2 % a zvýrazneným stupňa nasýteného slaného roztoku (saturation point), bodu, od ktorého sa v roztoku nerozpustí už žiadna ďaľšia soľ.

Tento refraktometer je teda vhodný na prípravu slaných nálevov pre nekladanie mäsa na grilovanie či syrov (napr. Jadel, Balkánsky syt) a zároveň na prípravu ovocného rmutu a kvasu pri procese fermentácie (prirodzené alkoholové kvasenie) pri pestovateľskom pálení ovocia.

Cukernatost zralého ovoce, které je pro přípravu kvasu pro pálenky nejvhodnější, se pohybuje do cca 30 °Bx (viz tabulka Obvyklé koncentrace vybraných látek níže).
Ak budete chcieť zmerať "silu" svojej výslednej pálenky, po destilácii kvasu v pálenici, doporučujeme refraktometer na meranie objemového percenta alkoholu.

Na meranie zrelosti hrozna doporučujeme typ učený priamo pre vinárov.

Refraktometer je vybavený automatickou kompenzáciou teploty.

Stupnica Rozsah stupnice Rozlíšenie
Cukornatosť - stupnica Brix 0 až 32 °Bx 0.2 °Bx
Slanosť - stupnica Salinity 0 až 28 % 0.2 %

Príklad 1: 100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Inými slovami, v 100 g cukrového roztoku je 25 g cukru a 75 g vody, to znamená, že cukru je v roztoku 25 hmotnostných percent.

Príklad 2: 1 kilogram vodného roztoku, ve kterém je rozpuštěno 100 g soli má slanost 10 %.

Tip: použite našu prepočtovú pomôcku - výpočet cukornatosti roztoku

Obvyklé koncentrácie vybraných látok (ovocie, zelenina, plody atď)

Názov °Bx   Názov °Bx
olejové emulzie z vodou 0 až 7   jablková šťava, limonády sýtené CO2 10 až 22
pivná mladina 0 až 20 jarabiny 14
paradajková šťava 3 až 6 poloslivky 15 až 18
broskyňová šťava 6 až 12 durancie, duranče 15 až 22
pomarančová šťava 6 až 13 mliečne nápoje 16 až 21
marhule 8 až 11 slivky 18 až 22
višne 8 až 18 Borievka - bobuľa 30
hrušky 8 až 22 ovocné koncentráty 42 až 68
slívy 9 až 14 kondenzované mlieko 52 až 68
mirabelky 10 až 15 rastlinný olej 57 až 90
čerešne 10 až 18 cukrový sirup 58 až 80
horec - koreň 10 až 25 ovocný džem 60 až 70

Slanosť vody

Sladká voda < 0.5 ‰
Braktická voda 0.5 až 30 ‰
Morská voda 30 až 50 ‰
Slaný nálev > 50 ‰

Tip: pro měření méně slaných roztoků je určen model na mořskou vodu

Postup merania

Meranie roztokov je veľmi jednoduché. Na optickú časť refraktometru stačí kvapnúť meranú látku, priklopiť krytku hranolu (tým sa látka rozprestrie po meriacom hranole), priložiť oko k okuláru, pozrieť sa proti svetlu (prípadne doostriť) a na stupnici môžete pohodlne odčítať výslednú hodnotu.

Všeobecné technické parametre

  • Referenčná teplota 20 °C
  • ATC - automatická teplotná kompenzácia (pri teplotách 0 až 30 °C)
  • Možnosť doostrenia
  • Dĺžka ~ 175 mm
  • Kvalitné technické spracovanie, kovové telo prístroja
  • Obsah balenia: odolné plastové púzdro, refraktometer, čistiaca handrička, pipeta na odber, malý skrutkovač, slovenský návod

Náhľad: Stupnica refraktometru RBS2-ATC

Stupnica refraktometru

Súvisiace produkty