Ide o optický refraktometer (brixmeter) vybavený stupnicou v rozsahu 0 až 32 °Bx. Presnosť merania je 0.2 %. Vhodný na meranie predovšetkým ovocných kvasov, zákvasov, cukernatosti ovocných a zeleninových štiav, olejových emulzií (obsah oleja vo vode), ale taktiež na meranie mliečnych nápojov, obsahu cukru v pivnej mladine (pivnej brečke), alebo na kravské mledzivo (kolostrum) a podobne.
Tento refraktometer ide použiť taktiež pre pestovateľské pálenie ovocia - predovčetkým meranie cukornatosti ovocného rmutu a kvasu pri procese fermentácie (prirodzené alkoholové kvasenie). Cukronatosť zrelého ovocia, ktoré je pre prípravu kvasu pre pálenky najvhodnejšie, sa pohybuje do cca 30°Bx (viz tabulka Obvyklé koncentrácie vybraných látok nižšie).
Ak budete chcieť zmerať "silu" svojej výslednej pálenky, po destilácii kvasu v pálenici, doporučujeme refraktometer na meranie objemového percenta alkoholu.
Na meranie zrelosti hrozna doporučujeme typ učený priamo pre vinárov.
Refraktometer je vybavený automatickou kompenzáciou teploty.
| Rozsah stupnice | 
Rozlíšenie | 
| 0 až 32 °Bx | 
0.2 °Bx | 
Príklad: 100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Inými slovami, v 100 g cukrového roztoku je 25 g cukru a 75 g vody.
Tip: použite naše výpočtové pomôcky - odhad výťažku alkoholu z ovocnej šťavy, výpočet cukornatosti roztoku
| Názov | 
°Bx | 
  | 
Názov | 
°Bx | 
| olejové emulzie z vodou | 
0 až 7 | 
  | 
jablková šťava, limonády sýtené CO2 | 
10 až 22 | 
| pivná mladina | 
0 až 20 | 
jarabiny | 
14 | 
| paradajková šťava | 
3 až 6 | 
poloslivky | 
15 až 18 | 
| broskyňová šťava | 
6 až 12 | 
durancie, duranče | 
15 až 22 | 
| pomarančová šťava | 
6 až 13 | 
mliečne nápoje | 
16 až 21 | 
| marhule | 
8 až 11 | 
slivky | 
18 až 22 | 
| višne | 
8 až 18 | 
Borievka - bobuľa | 
30 | 
| hrušky | 
8 až 22 | 
ovocné koncentráty | 
42 až 68 | 
| slívy | 
9 až 14 | 
kondenzované mlieko | 
52 až 68 | 
| mirabelky | 
10 až 15 | 
rastlinný olej | 
57 až 90 | 
| čerešne | 
10 až 18 | 
cukrový sirup | 
58 až 80 | 
| horec - koreň | 
10 až 25 | 
ovocný džem | 
60 až 70 | 
 
Postup merania
Meranie mliečnych nápojov je veľmi jednoduché. Na optickú časť refraktometru stačí kvapnúť meranú látku, priklopiť krytku hranolu (tým sa látka rozprestrie po meriacom hranole), priložiť oko k okuláru, pozrieť sa proti svetlu (prípadne doostriť) a na stupnici môžete pohodlne odčítať výslednú hodnotu.
Všeobecné technické parametre
- Referenčná teplota 20 °C
 
- ATC - automatická teplotná kompenzácia (pri teplotách 0 až 30 °C)
 
- Možnosť doostrenia
 
- Dĺžka ~ 175 mm
 
- Kvalitné technické spracovanie, kovové telo prístroja
 
- Obsah balenia: odolné plastové púzdro, refraktometer, čistiaca handrička, pipeta na odber, malý skrutkovač, slovenský návod
 

Stupnica refraktometru